3 tecken på att din espressomaskin behöver service

Det här inlägget har skrivits av gästskrivaren Håkan Sävlind

Espressomaskinen, baristan bästa vän. I många hushåll och i nästan alla caféer runtom i världen hittar du en espressomaskin, då den behövs för att göra den största majoriteten av kaffedrycker som vi dricker dagligen. I kaféindustrin snålar man inte med sin espressomaskin. Tvärtom, man investerar i det bästa man kan få tag på och tar väl hand om sin maskin.

Trots att vi gör vårt bästa för att ta hand om våra maskiner, kan vi inte undvika att vissa delar slits ut över tid och ibland behöver underhållning. Idag går vi igenom 3 tecken på att din espressomaskin behöver service

1. Läckage

Om du märker att det börjat droppa vatten där det vanligtvis inte brukar göra det, så är det ett tecken att din maskin behöver service, och du bör kontakta en tekniker omgående.

Om läckaget inte åtgärdas så är det hög risk att vattnet eller ångan sprider sig till andra delar av maskinen och skadar kretskort och andra elektroniska komponenter i din maskin. De vanligaste läckagen som sker i din espressomaskin är antingen från bryggruppen, eller från ångröret. 

Läckage från bryggruppen märker du när du brygger en espresso och det samtidigt rinner ut vatten längst kanten av ditt portafilter, ibland tillkommer också ett pysande ljud. Ett läckage från ångröret brukar upptäckas genom att det droppar vatten från det medans du skummar din mjölk.

 

2. Långsam bryggning

Det kan finnas flera orsaker till att en grupp tar längre tid att brygga jämfört med de andra, men innan du ringer en tekniker, kontrollera först att alla grupper ger ut samma mängd vatten när du brygger. Om detta inte hjälper så är det ett tecken på att interna komponenter av din maskin har gått sönder eller kalkats igen - för att åtgärda detta behöver du kontakta en tekniker.

 

3. Maskinen har inte blivit servad på länge

Din espressomaskin kan hålla i en livstid - så länge du tar hand om den.

Att ta hand om sin maskin innebär inte bara att följa anvisningar och rengöringsrutiner, men också att periodvis lämna in den för underhållning - precis som du gör med din bil varje år!

Din bil och espressomaskin har en sak gemensamt:  Båda består av komponenter som över tid slits ut och behöver bytas ut och oljas in - görs detta regelbundet varje år så kommer din maskin inte bara hålla längre, men kommer också att prestera bättre!

 

Känner du igen någon av dessa problem? Då är det förmodligen dags för din maskin att servas! Ta kontakt med vår serviceavdelning, Barista Service, så hjälper vi dig mer än gärna med alla dina servicebehov! Ring oss på 020-580 100 eller maila in till info@baristaservice.se för mer information.