6 Saker Att Tänka På Innan Du Köper En Espressomaskin

Det här inlägget har skrivits av gästskrivaren Håkan Sävlind

Att öppna ett eget café är en livsdröm för många av oss, ett stort steg både för företagaren inom oss men också ett sätt för vår inre kaffe-älskare att dela med sig sin version av den bästa kaffeupplevelsen. Vi alla har olika visioner av vad som är den bästa kaffeupplevelsen, och det är just det som är så spännande med att öppna ett café, men innan du köper din utrustning och öppnar upp dörrarna så finns det några saker att tänka på.

I detta inlägg går vi igenom 6 saker att tänka på innan du köper espressomaskinen till ditt café:

 

 

1.Budget

Budget. Inte den mest romantiska biten av egenföretagande, men ändå oerhört viktig punkt att förhålla sig till när man driver ett företag.

Val av kaffeutrustning är den viktigaste investeringen du gör i ditt café, det påverkar inte bara kvaliteten på era kaffedrycker, men också arbetsflödet och tiden som gästerna får vänta på sin beställda dryck. Försök absolut inte att spara pengar genom att köpa billig utrustning, fokusera istället på att investera i utrustning som är lämpligt för just ditt café när det kommer till storlek, utseende och funktionalitet.

 

2. Manuell, automatisk eller semiautomatisk

I de flesta caféer idag används manuella espressomaskiner, vilket innebär att baristan maler kaffet, brygger espresson, skummar mjölken och häller upp drycken själv. Detta system fungerar väldigt bra när det är en barista som har blivit upplärd i grunderna och vet vad den gör. Nackdelen med detta system är att saker snabbt går väldigt fel om inte baristan har rätt kunskapsnivå, och det kan i det fallet vara lämpligare med en hel/eller semi-automatisk maskin

 

Hel-automatiska maskiner gör alla steg i processen: Maler och brygger espresson, skummar mjölken och färdigställer den slutgiltiga drycken. Med denna typ av maskin behöver du helt enkelt inte göra så mycket annat än att placera koppen under maskinen, trycka på en knapp och sedan servera drycken till gästen!

 

Semi-automatiska maskiner är en mellanväg som gör baristan vara mer delaktig i processen, och det finns olika varianter på hur dessa fungerar. Maskinen maler och brygger espresson, och baristan skummar mjölken och häller upp drycken.

I vissa maskiner finns även möjlighet att maskinen också skummar mjölken åt baristan, och låter baristan hälla upp själva drycken och göra sin kreativa touch med latte art.

Idag finns varianter av både helautomatiska och semi-automatiska maskiner som levererar imponerande hög kvalitétsstandard, i vissa fall i nivå med baristan eller till och med bättre än baristan.

Det finns inget direkt rätt eller fel här, men det är viktigt att se över vad för typ av café du kommer driva, och hur personalstyrkan kommer se ut.

Ju högre kaffekompetens som finns hos personalen desto lämpligare är det med en klassisk espressomaskin där baristan står för varje moment av kaffeskapandet, medan en personalstyrka med lägre kompetens kan gynnas av en semi-automatisk eller fullt automatiskt maskin eftersom de kan generera oerhört hög kvalitét oavsett personalens kunskap.

 

 

3. Antal drycker per dag

Innan du köper din espressomaskin bör du göra en uppskattning om hur många drycker per dag som kommer göras.

Ett café med högt gästflöde som under en dag behöver göra 200-300 kaffedrycker kommer behöva en maskin med minst två grupper, samt ett högteknologiskt integrerat värmesystem som klarar av att hålla en jämn temperatur, och konstant vatten och ångtryck, även under höga försäljningstimmar.

Maskiner med volymetrisk programmering är ett måste för denna situation, eftersom du slipper brygga manuellt, du sparar också tid och får en mer konsekvent och jämn espressobryggning. Det är win-win helt enkelt!

När ett café arbetar med kaffe i hög kvantitet är det viktigt att investera i utrustning som låter dig göra saker snabbt och effektivt, att spara tid bakom maskinen är din bästa vän i höga försäljningstimmar.

Detta leder oss till en annan typ av maskin som är lika viktig som din espressomaskin: Espressokvarnen

 

4.Espresso Kvarn

Professionell espressokvarnar finns idag i många former och konfigurationer.

Konformade malskivor eller platta malskivor? Tidsbaserad malning eller gravimetrisk malning? Hur snabbt behöver matningen gå?

Många av de traditionella tidsbaserade kvarnarna genererar en väldigt jämn malning, vilket är önskvärt då kaffet smakar betydligt bättre, och kan ofta mala väldigt snabbt. Däremot behöver baristan med hjälp av en våg kontrollera regelbundet att mängden kaffe som kommer ut ur kvarnen är korrekt - detta är standard på de flesta caféer men leder oss in till den senaste innovationen  i industrin: Gravimetriska kvarnar

Gravimetriska kvarnar har inbyggd våg, vilket innebär att kvarnen ger exakt samma mängd kaffe varje gång. Denna innovation sparar inte bara tid, utan hjälper baristan att uppnå en mer konsekvent dryckeskvalitét.

För ett café med hög försäljning bör man satsa på en större kvarn som är byggd för att hantera höga volymer, som också maler snabbt och inte blir överhettad. Återigen, baristan måste vara snabb och effektiv bakom baren under hög försäljning.

För ett mindre, lugnare café kan det istället ofta vara lämpligt med kvarn som tar mindre plats, men som fortfarande har hög prestanda på sin malning.

Mindre kvarnar tar ofta längre tid på sig att mala kaffe än de större modellerna, men maler väldigt jämt. Nackdelen med de mindre kvarnarna är att de inte fungerar bra under hög försäljning, då de lätt överhettas.

Mängden kaffedrycker som kommer göras på en dag har alltså störst påverkan på vilken espressokvarn som är lämplig för just ditt café.

 

 

 

5. Placering och utseende

Innan du köper din espressomaskin bör du veta var den ska stå och hur mycket plats den får ta, men också att det på ett smidigt sätt går att koppla den till vattenanslutning nära maskinen.

Utseendet av maskinen kommer inte bara ge gästen ett första intryck av den kvalitét de kommer förvänta sig, utan bidrar även estetiskt till miljön i ditt café.

Ett tips är att placera maskinen så att baksidan är vänd mot gästytan, eftersom att baristan då kommer vara vänd mot gästerna och enkelt kunna välkomna alla som kommer in, ta beställningar och hålla konversationer med stammisar.

 

6. Energiförbrukning

En professionell espressomaskin är alltid redo att brygga en espresso och skumma mjölk utan någon väntetid, för att detta ska vara möjligt behöver det alltid finnas ånga och intill kokande hett vatten redo. Detta är en energikrävande process, som espressomaskins-tillverkare ständigt jobbar på att förbättra.

 

Traditionella espressomaskiner förbrukar upp till 10 kW/24h. Idag finns tillverkare som med hjälp av innovativ teknologi har lyckats bygga maskiner med prestanda i världsklass och samtidigt reducera energiförbrukningen med 50% jämfört med traditionella maskiner (jämför exempelvis 4,6 kW/24h mot 10 kW/24h). Dessa energibesparingar är inte bara imponerande, men också skonsamma mot dina årliga el-kostnader.

Att välja espressomaskin känns kanske inte enkelt, men vi garanterar att det är oerhört mycket lättare för både dig och din espressomaskinsleverantör efter att ha gått igenom denna lista, oavsett om du söker en fullt utrustad specialist-kaffebar eller en mer kommersiell installation.