10 saker att tänka på innan du öppnar ditt café

Det här inlägget har skrivits av gästskrivaren Håkan Sävlind

Att öppna ett café är en dröm för många av oss, ett sätt att sätta vår egna prägel på vad gott kaffe och gott fika egentligen är. Att driva ett café innebär inte bara ett ansvar för det som serveras, utan det är en möjlighet för oss att både inreda lokalen, bestämma vilken utrustning som används, hur cafét ska möbleras och hur personalstyrkan ser ut. 
Att öppna ett café är alltså världens bästa möjlighet att skapa en unik upplevelse, vare sig det grundar sig i traditionell fika-kultur eller något mer innovativt och outforskat, det är just du som bestämmer. Och det är helt fantastiskt.
Planerar du att öppna ett café? Se då till att läsa denna artikel, för vi delar med oss av punkter som är livsviktiga att ha klart för sig innan man öppnar ett café.

Lokal

Innan du börjar titta på utrustning och möbler till ditt café är det viktigt att du vet vilken lokal du har att jobba med, eftersom att mått på både möbler och utrustning kommer att variera beroende på lokalens storlek och utformning.
I ditt café kommer det finnas möbler och bord till dina gäster, men du kommer också ha ett kassasystem, en espressomaskin, kaffekvarn och kaffebryggare. 
Tänk på att ditt kassasystem och din espressomaskin bör vara lämpligt placerade, så att gäster klart och tydligt förstår var de ska beställa ifrån och var kön börjar någonstans.


Placering av espressomaskin

Det finns inget värre än att gå in på ett café där baristan står med ryggen till och inte märker dig förrän du tar initiativet att säga hej. Espressomaskinen bör därför alltid stå med baksidan riktad ut mot caféet, så att baristan har en god översikt över hela caféet, och snabbt kan hälsa på nya gäster och välkomna dem.
Det är en fördel att placera espressomaskin inom 1-2 meter nära kassan, så att beställningar kan kommuniceras och påbörjas så snabbt som möjligt.

Passage för elkablar och vattenslangar

För att koppla upp din espressomaskin på ett snyggt sätt brukar man ofta göra ett litet hål i bänken under maskinen, som leder kablar och slangar till din maskin på ett snyggt sätt. Ha detta i åtanke när du planerar för renovering och konstruktion.

Vattenåtkomst

Efter att du bestämt var espressomaskinen ska stå så bör du se till att det finns vattentillförsel till maskinen. Oftast är detta placerat under bänken, och om det inte finns något så det installeras av en rörmokare. Detta för att maskinen måste kunna pumpa in vatten automatiskt när det behövs.

Avlopp för espressomaskin 

Se till att det finns ett avlopp på golvet under din espressomaskin, så att allt vatten som spolas i maskinen har någonstans att ta vägen. Detta brukar ledas med en slang som sitter under espressomaskinen och elds genom bänken och ned till avloppet.

Vattenfilter

Oavsett var ditt kafé ligger så bör du alltid ha ett vattenfilter till den espressomaskin. Vattenfiltrering förtjänar en egen artikel i sig, men en av de viktigaste funktionerna är att de skyddar din espressomaskin från kalk -  Espressomaskinens värsta fiende.

Elektricitet 

Precis som vilken köksutrustning som helst så behöver din espressomaskin också elektricitet , och i svenska hushåll och lokaler brukar det vanligtvis installeras 1- fas vägguttag med 230 volts spänning. 
Om du har en kommersiell espressomaskin till ett café så kan du behöva installera ett väguttag med 3 - fas ledning som genererar 400 volts spänning till din espressomaskin. Helst bör denna installeras under bänken där din maskin står. Detta är inte ett krav för alla maskiner, så konsultera alltid med din maskinleverantör innan du gör några ändringar i ditt el-schema.


Planlösning

Det är viktigt att du sätter din egna touch på inredning och design av kaféet, men viktigt att tänka på att lokalen är funktionellt planerad så att allting finns på rätt plats. Därför bör  du ha en så logisk planlösning som möjligt, så att gästen lätt navigerar sig i lokalen och vet exakt var de ska beställa, var de hämtar kaffet, var de hittar servetter osv.
Undvik planlösningar som gör att gästen måste flytta sig runt hela lokalen innan de fått allt de behöver, eftersom detta under höga försäljningstimmar lätt blir kaosartat då gäster går in i varandra och trängs mycket.

Förvaring av mjölk

Mjölk bör finnas nära espressomaskinen så att baristan behöver röra sig så lite som möjligt för att nå mjölken - som trots allt är en av de vanligaste ingredienserna som baristor använder till sina drycker. Lämpligast är att mjölkylen är placerad direkt under espressomaskinen. 

Generellt arbetsflöde

Att optimera hur saker placeras i ditt café har enorm påverkan på hur saker flyter på. Som regel bör saker alltid stå placerade så att det krävs så lite rörelse som möjligt för att komma åt dem. Nedan kommer exempel på sådana detaljer:
  • Avståndet mellan ismaskin och espressomaskin - ju längre avstånd desto längre tid göra en iskaffe.
  • Avstånd mellan kassa och kaffetermosar - ju längre avstånd desto längre tid för gästen att få sitt bryggkaffe
  • Avstånd mellan kaffebryggare och kaffekvarn - desto längre avstånd desto..ja, jag tror nu förstår vid det här laget!


Detta kan framstå som små detaljer, men i långa loppet har de enorm påverkan på hur snabbt och smidigt saker flyter på i ditt café!
Att öppna upp ett café är ett stort projekt, där vi tar en idé och förvandlar den till verklighet. Hur skickliga vi än är och hur mycket erfarenhet vi än har så dyker det alltid upp oförväntade överraskningar som vi upptäcker under olika stadier, det kan vara under renoveringen eller när allting är färdigt och ska installeras. Om du tittar igenom dessa punkter innan du sätter igång med det praktiska arbetet så garanterar vi att din resa från idé till öppning kommer gå till mycket smidigare!
Vill du öppna ett café och har funderingar kring vilken utrustning du ska ha? Eller känns det kanske som att det är något som saknas? Tveka inte att höra av dig till oss på Espressospecialisten. Vi hjälper dig med skräddarsydda paket, espressomaskin och kvarn som passar just ditt café och din budget!