Rätt Kvarn till ditt Cafe

 Det här inlägget har skrivits av gästskrivaren Håkan Sävlind

Att välja kvarn har aldrig varit enklare

När vi besöker ett café för första gången slås vi ofta av den ljuva doften av nybryggt kaffe och den vackra synen av färska bakverk. Det tar en stund att ta in allting, designen, miljön, och alla människor i lokalen som bidrar till atmosfären. Till och med espressomaskinen gör oss imponerade, trots sin enorma storlek smälter den så naturligt in i miljön att man kan tro att den är specialanpassad för caféet. Men det finns en till maskin som vi bör bli minst lika imponerade av: Espressokvarnen

Att välja espressokvarn är minst lika viktigt som att välja rätt espressomaskin, eftersom de  jobbar hand i hand med varandra! Kvarnen du använder har inte bara ha en enorm påverkan smaken av ditt kaffe, utan påverkar också ditt arbetsflöde och väntetiden för dina gäster

Alla kvarnar gör i princip samma sak: De maler kaffebönor så att det blir kaffepulver. 

Däremot så är olika kvarnar bra på olika sätt, så innan du bestämmer vilken kvarn som ska mala ditt kaffe bör du checka av denna lista:

I detta inlägg går vi igenom hur du hittar en kvarn som är en perfekt match för just ditt café!

Volym

Beroende på modell, så varierar malningstiden för olika kvarnar.

Om du förväntar dig att ditt café kommer ha extremt intensiva försäljningstimmar så bör du absolut ha en kraftig kvarn som maler ditt kaffe så snabbt som möjligt, men också för att undvika överhettning av kvarnen.

Ett café brukar vanligtvis mala mellan 18-20 gram kaffe för endubbel shot espresso. För en mindre hemmakvarn tar detta vanligtvis mellan 15 - 18 sekunder att mala, men i ett café bör man ha en kommersiellt kraftig kvarn som maler ditt kaffe på endast 4-8 sekunder!

Budget

Även om du har den bästa espressomaskinen i världen, så kommer ditt kaffe inte att smaka bra om du inte har en ordentlig kvarn, eftersom det malda kaffet har så pass enorm påverkan på kaffets smak och textur. 

När du förstår att kvarnen spelar en lika viktig roll som espressomaskinen, så bör du behandla de båda med samma respekt: båda är lika viktiga för att leverera hög kvalitét.

Espressokvarn vs Filterkvarn

I ett café hittar du alltid två typer av kvarnar, en så kallad ’’butiks-kvarn’’ och en ’’espressokvarn’’.

Espressokvarnar är byggda för att mala finmalet kaffe, eftersom det krävs fin malningsgrad för att brygga espresso. Att justera malningsgraden till din espresso kräver väldigt små justeringar som endast är några mikrometer, och det är espressokvarnar anpassade för.

Butikskvarnar är gjorda för att mala kaffe med varierande malningsgrader, allt från french-press, till handbrygg, aeropress och Ibrik.

En butikskvarn är ett måste för cáféer som vill brygga färskmalet kaffe till sina gäster, såväl som att kunna mala sina egna kaffebönor till gäster som köper hem kaffe.

’’Hybridkvarnar’ 

De flesta caféer idag behöver kunna mala mer än en sorts espresso, det vanligaste är att ett café utöver sin vanliga espresso även serverar koffeinfri espresso. Det är också vanligt med specialkaffe - caféer som erbjuder två till tre sorters olika espresso till sina gäster.

Den smidigaste lösningen för detta är att se till att bryggkvarnen är en hybridkvarn: En kvarn som kan man både espresso och brygg, exempelvis Mahlkönig EK43. 

Med denna typ av kvarn har du alltså så stora valmöjligheter på malningsgraden att du kan mala både till både espresso och brygg. Detta är en stark rekommendation för alla caféer och ett måste för den som serverar koffeinfritt kaffe eller säljer kaffepåsar till sina gäster.

Gravimetrisk vs tidsbaserad

Du kanske känner igen detta från ett av våra tidigare blogginlägg där vi nämner att en kvarn kan vara antingen tidsbaserad eller gravimetrisk. 

Traditionella espressokvarnar är tidsbaserade vilket innebär att vi måste ’’prova oss fram’’ tills rätt mängd kaffe uppnås- vill vi ha mer kaffe ställer vi in en längre tid, och om vi behöver mindre kaffe ställer vi in en kortare tid.

https://www.espressospecialisten.se/collections/kvarnar/products/major-v-electronic

Idag har vi dock en ny game-changer på marknaden: den gravimetriska espressokvarnen

Gravimetriska kvarnar har en inbyggd våg som väger kaffet som kommer ut ur kvarnen, vilket gör att du slipper prova dig fram för få rätt mängd kaffe ur din kvarn. Du behöverendast knappa in en önskad mängd kaffe, och kvarnen sköter resten!

Denna innovation ger dig inte bara ett smidigare arbetsflöde, utan sparar också tid för dig och dina gäster!

https://www.espressospecialisten.se/collections/kvarnar/products/e65s-gbw

 

Vilken kvarn passar just dig?

Som ni kanske förstår nu så har inte alla caféer behov av samma kvarnar.

Ett café med intensiv försäljning av kaffe behöver en kraftig kvarn som maler snabbt och effektivt, medan ett lugnare, mindre café istället behöver en kvarn som är konsekvent och lätt att använda. 

För ett café som har högt fokus på kaffets ursprung och kvalitét rekommenderar vi istället  en kvarn som inte bara maler konsekvent, men också ger ut rätt dos varje gång - en gravimetrisk kvarn med inbyggd våg!

Rätt kvarn på rätt plats helt enkelt!

Vi på Espressospecialisten har ett brett utbud av kvarnar och hjälper dig gärna att välja en  som passar just dina behov!

Tveka inte att höra av dig till oss på info@espressospecialisten.se!