Rutinerna som håller din kaffeutrustning vid liv

Det här inlägget har skrivits av gästskrivaren Håkan Sävlind

Att vara barista och ha den bästa kaffeutrustningen till sitt förfogande är en svårslagen känsla. Men det innebär också ett ansvar, har man kaffeutrustning i världsklass ska man också ta hand om den!

Dagliga rengöringsrutiner för din kaffeutrustning ger inte bara dina kollegor en fantastisk start på dagen, utan får också din utrustning att hålla längre och kaffet att smaka bättre!

I det här inlägget går vi igenom de rengöringsrutiner som ska ingå i din kaféverksamhet!

 espresso

Rengöring av espressomaskinen

Varje dag ska du se till att din espressomaskin rengörs invändigt och utvändigt. Det innebär rengöring av bryggrupper och portafilter, spillbrickan och till sist utsidan av maskinen. Espressomaskinen ska vara fläckfri och skinande ren när du är klar!

Tips: Rengör bryggrupper och portafilter före du rengör resten av maskinen

Här hittar du våra instruktioner för rengöring av espressomaskinen

 

Rengöring av termosar och kaffebryggare

Termosar måste rengöras invändigt och utvändigt varje dag - det beror på att det finns oljor i ditt kaffe som sätter sig på insidan av termosen. Över tid så lagras dessa oljor och härsknar, vilket färgar av sig på kaffet och försämrar smaken - ofta kan detta smaka som bränt gummi eller blöt kartong! Inte trevligt alls!

Instruktioner till hur du rengör dina termosar

Filterhållaren till din bryggare ska också tömmas från kaffesump efter varje bryggning och diskas för hand en gång per dag!

 

Rengöring av mjölkkannor

Dina mjölkkannor ska inte bara sköljas efter varje användning, utan ska också diskas dagligen - detta görs av hygienskäl eftersom att mjölk drar till sig bakterier och surnar till om det står ute för länge. Mjölk som inte sköljs bort torkar också in i dina kannor och går inte bort i diskmaskinen. Det är därför livsviktigt att alltid skölja dina mjölkannor efter varje användning och att diska dem ordentligt varje dag!

Om du har en rinser i ditt café så ska även den tvättas rent varje dag med vatten och diskmedel.

 

Rengöring kvarnar

I rostat kaffe finns oljor, dessa oljor sätter sig på malskivorna och gör att det fastnar kaffepartiklar på dem, och därför måste dina kvarnar rengöras regelbundet, dock inte dagligen utan istället veckovis!

För att rengöra dina kvarnar ska du mala igenom rengöringstabletter som kallas grindz, och sedan borsta rent malskivorna och därefter dammsuga insidan av kvarnarna.

Grindz är livsmedelsklassade rengörinstablettet gjorda på havregryn, och på så sätt får de inte bara bort kaffeoljor från dina malskivor utan är helt ofarliga att få sig. 

Instruktioner på hur du rengör din kvarn hittar du här

 

När dessa rutiner görs regelbundet kommer din kaffeutrustning inte bara att prestera bättre, de kommer att hålla längre och ge dina kollegor som öppnar en ren och fräsch station att starta dagen på, och med hjälp av våra instruktionskort är det lättare än någonsin att utföra dina dagliga rengöringsrutiner!

Hos Espressospecialisten får du inte bara hjälp att hitta rätt kaffeutrustning, utan vi ser också till att du får allt du behöver för att kunna genomföra enkla och smidiga rengöringsrutiner av din kaffeutrustning!