Snacka Kaffe - med Emanuel Olsson

Vi på Espressospecialisten är stolta över att kunna presentera denna bloggserie "Snacka Kaffe."

Denna bloggserie är skapad för att lyfta fram kunskap och erfarenheter från människor inom vår bransch, så att vi alla kan lära och växa av varandras kunskap.

Eftersom vi har en blandad kultur av kaffeproffs i Sverige finns vissa blogginlägg på engelska för att reflektera den intervjuades modersmål.
 
 
En av de stora sakerna med kaffe är att det är anpassningsbart. Du kan lägga till ett kaffeelement i de flesta koncept och få det att fungera, det är ett sätt att få en relation till kunder. Emanuel Olsson från La Verité har lyckats kombinera kaffe och kläder i ett unikt popup -koncept i Örnsköldsvik! Tillsammans med sin syster driver de en liten popup-butik som säljer begagnade kläder och skate-wear, samt säljer kaffe! Konceptet kommer att pågå till åtminstone i slutet av september.
Berätta om dig själv, vad gör du nu för tiden?
Jag och min lillasyster har öppnat ett litet popup-kafé och butik i hjärtat av Örnsköldsvik, vår lilla hemstad vid Höga Kusten.
Hur kommer det sig att du blev intresserad av kaffe?
Mina tidigaste kaffeminnen är av min far som sprang till spisen för att kaffet kokade över! Han har alltid druckit kokkaffe hemma och varit en stark motståndare till all annan form av kaffe fram tills för några år sedan. Men för mig så har intresset för kaffe vuxit fram de senaste åren, speciellt då några vänner till mig startade Kennedy Surf & Coffee i Biarritz 2017, en liten kaffebar i Frankrike. Har även ett litet favoritkafé från tiden då jag bodde i Norge ett år, shout-out till La Boulangerie i Drammen! Hösten 2020 upptäckte jag kaffescenen i Göteborg lite mer och diggade verkligen det jag såg. Så intresset för kaffe för mig är något som verkligen växt senaste året bara.

Vad är det med kaffeindustrin som människor ofta missuppfattar/inte förstår
Har absolut ingen aning! Men kanske att folk skulle vara snobbiga. Tror bara att många i kaffeindustrin är nördiga, och det kan ibland uppfattas som lite snobbigt, men min lilla erfarenhet är seriöst att folk är så trevliga och hjälpsamma!
 

Vad är dina fem tips för att skapa en lyckad popup?
- Våga satsa även om det är en popup! Ibland tror jag tanken av att det är tillfälligt gör att vi vill spara in, men jag tror i slutändan blir det inte helhjärtat. Även om det är tillfälligt så kan man köra 100%. Tillfälligt.

- Tro på din feeling! Försök att känna in och lyssna på dig själv i vad du verkligen vill göra och åt vilket håll du vill gå, testa det! Istället för att ta in för mycket vad andra tycker du ska göra och aldrig veta hur vad den feelingen du hade från början skulle ha lett till. Om du satsar på det du kände och det failar så vet du i alla fall.

- Fråga om hjälp! Seriöst, jag har fått så otroligt mycket hjälp! Jag hade en känsla av vad jag ville skapa från början men hur jag skulle komma dit var ett stort frågetecken. Har fått så mycket hjälp på vägen av vänner men också av folk i branschen!

Slutligen, vad har du för favorit kaffeminne?
Snabbkaffe vid soluppgången på stranden vid Cote de Basque, Frankrike. Kaffet smakade som snabbkaffe gör men stunden var oslagbar. Stillheten i luften, vågorna som slog mot klipporna och solen som sakta steg bakom vår rygg och målade en fantastisk tavla över Atlanten under tiden.
 
Hitta Emanuel och La Verité på Instagram: @laverite.se