Snacka Kaffe - med Håkan Sävlind

Vi på Espressospecialisten är stolta över att kunna presentera denna bloggserie "Snacka Kaffe."

Denna bloggserie är skapad för att lyfta fram kunskap och erfarenheter från människor inom vår bransch, så att vi alla kan lära och växa av varandras kunskap.

Eftersom vi har en blandad kultur av kaffeproffs i Sverige finns vissa blogginlägg på engelska för att reflektera den intervjuades modersmål.

 

Det är inte många barista som upplever en karriärökning så snabbt som Håkan Sävlind. Han är för närvarande Head Barista på Cafe Pascal i Södermalm, Stockholm, Håkan har byggt upp ett rykte som en hardcore kaffe älskare och begåvad barista. När han började med kaffe 2018 på Espresso House blev Håkan snabbt en kvalificerad Masterbarista inom sex månader. Under Stockholm Coffee Festival 2019 var han barchef för Espresso Bar, där över 10 olika typer av espresso erbjöds! År 2021 nominerades han till och med till "Baristoras Barista" -priset som en av de bästa baristorna i Sverige!

 

Berätta om dig själv, vad gör du nu för tiden?

Just nu sysslar jag med kaffe på heltid! Jag är Head Barista på Café Pascal Skånegatan, och efter jobbet och på lediga dagar slutar det upp med att jag sysslar med kaffe på ett eller annat sätt, och blev nyligen ambassadör för Standout Coffee!

 

Hur kommer det sig att du blev intresserad av kaffe?

Sommaren 2018 hade jag tagit examen från en utbildning inom ljudteknik/musikproduktion och behövde ett jobb över sommaren. Jag sökte till Espresso House, för jag tyckte alltid det såg kul ut att skumma mjölk och hälla latte art. Jag trivdes direkt, och fick snabbt vara med i min första koppning. På bordet fanns bland annat ett Etiopiskt kaffe från Guji. Det smakade blåbär och blommor med hög sötma! Jag blev fascinerad av att kaffe kunde smaka så, då jag alltid hade trott att kaffe smakar askigt och bittert. Detta var punkten som gjorde mig väldigt intresserad av kaffe, och det tog inte lång tid tills det blev min passion.

 

Vad är det med kaffeindustrin som människor ofta missuppfattar/inte förstår?

Den vanligaste missuppfattningen jag stöter på är att kaffet måste vara jätte färskt. Med specialkaffe rostas kaffet oftast ljust, och brygger man det bara några dagar efter rost får man en väldigt platt och tråkigt smak i kaffet. Detta beror på att koldioxiden som blivit bundet till kaffet under rostningen stör vattnets extraktion av de vattenlösliga ämnena som finns i kaffet. Jag rekommenderar ofta att gästerna låter kaffet vila i minst en vecka innan bryggning, då koldioxiden avtagit, kaffet öppnar upp sig och man får en otroligt mycket bättre smakupplevelse efter att kaffet vilat. Dricker man mörkrostat kaffe är det dock en annan historia, då oljorna som bildas på ytan av bönan härsknar väldigt fort.

 

 

Vad är dina fem tips för att utveckla ett cafés rykte som Head Barista?

  1. Gästupplevelsen först! - Prioritera att ge varje gäst så bra service som möjligt, då det är avgörande för att en gäst ska trivas och känna sig välkommen. Om man lyckas leverera det bästa kaffet i världen - men misslyckas med gästbemötandet så är gästens kafébesök förstört, oavsett hur bra kaffet är. 
  1. Gör det enkelt för dina baristor -  Ange recept och malningsgrad på de alla kaffen som serveras, på så sätt blir det smidigare för baristan och utföra jobbet men ger också mer konsekvent kvalité - och gästen får en bättre kaffeupplevelse!
  1. Utforska och sök kontakter inom kaffeindustrin - Gå på evenemang, besök olika caféer, ta kontakt med rosterier och be om att få besöka dem. Du kommer få kontakt med så många passionerade människor med hög erfarenhet och kunskapsnivå, som de gärna delar med sig av. Dela med dig av din kunskap och visa du gärna ställer upp för dem också! Vi hjälper varandra helt enkelt. Detta utvecklar dig som barista, och ökar även chansen att ditt café blir rekommenderat.
  1. Berätta om kaffet - När en gäst ber om påfyllning eller ger en komplimang att kaffet var gott, det är oftast då gästerna blir intresserade och börjar ställa frågor. Det är superkul och super givande, och gästen lär sig något nytt den dagen! Testa att namnge en smakton och se om gästen kunde hitta den!
  1. Var en ambassadör för ditt café - Ha mentaliteten att ditt ansikte representerar caféet du jobbar på, och agera därefter. Visar du din kaffekunskap och passion, passa på att välkomna till ett besök till cafét så att folk vet var de kan hitta dig. 

 

Slutligen, vad har du för favorit kaffeminne?

Visst är Stockholm Coffee Festival 2019 redan paxat som minne?…

Då får jag istället berätta om

World’s Largest Coffee Tasting 2019

2019 hade James Hoffman arrangerat världens största kaffeprovning, som innebar att man kunde beställa ett kit med okända kaffen och koppa dem tillsammans honom under en livestream. Jag och en kollega arrangerade ett offentligt evenemang där alla som var intresserade fick komma till Espresso House huvudkontor och vara med på detta! Vi blev ett lagom stort gäng på 10 personer, både nybörjare och proffs. Det var superkul och lärorikt för oss alla!

 

Hitta Håkan på Instagram: @hakkuun